Ekologiczne systemy grzewcze Paradigma
go down to start
Polskie Przedstawicielstwo Paradigma-Duel
Solarne piwo – czy istnieje naprawdę i kto je warzy?
Dla wielu z nas lato i słońce kojarzy się z ogródkiem piwnym w sposób oczywisty.
Piwo jako produkt regionalny ma krótką drogę do konsumenta, ale produkcja pochłania ponad 1,5 raza więcej energii niż jego kaloryczność. Aby zmniejszyć zużycie energii, z jednej strony pomagają nowe metody warzenia piwa, z drugiej wkracza technika wykorzystania odnawialnych źródeł energii. A to, prowadzi mnie do pytania:
Czy jest piwo “solarne”?
Tak czy inaczej, zaciekawiła mnie etykieta Solarbier® i odkryłem, że tak oznaczone piwo nie koniecznie musi być warzone z wykorzystaniem energii słonecznej. Na dodatek jest wiele browarów, które wykorzystują energię słoneczną, a nie mają takiej etykiety. I to, moim zdaniem, warte jest przynajmniej jednego letniego piwnego artykułu 🙂
Browary są idealnym miejscem do zastosowania energii słonecznej w procesach technologicznych
Już wcześniej często prezentowaliśmy badania nad wykorzystaniem ciepła słonecznego w procesach technologicznych i wszyscy zgadzali się, że przemysł spożywczy może szczególnie na tym skorzystać. Wymagana temperatura poniżej 100 stopni – idealnie nadaje się do zastosowań termicznych systemów słonecznych na różnych etapach procesów przetwórczych:
-
podgrzewanie zacieru
- gotowania brzeczki
- chłodzenie brzeczki
- chłodziarki do piwa
- czyszczenie butelek i sprzętu
Do tego potrzebna jest jeszcze energia elektryczna dla różnych urządzeń i do suszenia słodu. Browar Lammsbräu na przykład, do suszenia wykorzystuje kolektory powietrzne. Oni co prawda nie mają Solarbier®, ale byli wielokrotnie nagradzani za swoje ekologiczne zaangażowanie w innych obszarach.
Certyfikat Solarbier®
Etykieta Solarbier® – “Warzone z mocą Słońca” przyznawana jest browarom, które są certyfikowane przez TU Weihenstephan, sama licencja pochodzi z Solarbier- Innovations und Marketing Gesellschaft GbR (SIMG) z siedzibą w Pfaffenhofen nad Ilm. Browar, który chce uzyskać taką etykietę musi 100% swoich potrzeb energetycznych zaspokajać ze źródeł odnawialnych – i to niekoniecznie energią słoneczną z systemów solarnych, ale także ze “zmagazynowanej” energii słonecznej w formie biogazu i biomasy oraz energii fotowoltaicznej.
Źródła odnawialne, ale nie koniecznie ciepło słoneczne
Pierwszy browar, który zdobył certyfikat (2007) to Felsenbräu z Thalmann. Do ogrzewania wykorzystują tam zrębki drewniane i biogaz, ale także stosują stare tradycyjne metody w celu oszczędzania energii: w zimie gromadzą lód i przechowują go do chłodzenia w okresie letnim.
Od tego czasu jeszcze kilka innych browarów zostało certyfikowanych – niektóre korzystają z energii słonecznej, inni nie. Prawie wszystkie mają siedzibę w Niemczech – mówiąc dokładniej, skupione są na południu. Mapę można znaleźć na stronie SolarBeer. Oto lista browarów pobrana z tej strony (stan na 14/08/2015):
- Felsenbräu
- Klosterbrauerei Scheyern
- Warburger Bier
- Nittenauer Bier
- Privatbrauerei Raab
- Hofmühl (853 m² kolektory próżniowo-rurowe)
- Schmidmeier Bräu
- Krug Bräu
- Weiherer Bier
- Brauerei Häberlen
- Brauerei Schleicher
- Brauerei Reuth
- Dimpfl Bräu
- Hersbrucker
- Schöffbräu
- Rittmayer
- Lenzkircher Bierspezialiäten – Brauerei Rogg
- Kronenhof – Hofgut, Brauhaus Graf Zeppelin
- Hutthurmer
- Schwarzbacher Schlossbrauerei
- Ziegler Bräu
- Huppendorfer Bier
w fazie certyfikacji:
i last, but not least – warte zaznaczenia, jeden browar austriacki:
Zrównoważony rozwój sztuki warzenia piwa – z i bez certyfikatu
Również Browar Karmelitów w Straubing opracował ośmiopunktowy program oszczędzania energii. Energia słoneczna ma pomóc zaoszczędzić 40% energii konwencjonalnej.
Oba browary jak wiele innych nie posiadają etykiety Solarbier®, ale oszczędność energii jest u nich priorytetowa. Etykieta jest tylko pomocną wskazówką, ale nie gwarancją, że faktycznie browar stosuje (tylko) energię słoneczną. W związku z tym, jestem ciekaw i chciałbym poznać inne, nowe koncepcje energii dla browarów. Lub inne browary, które korzystają z energii słonecznej? Czekamy na linki i przykłady z konkretnych projektów.
Interesujące linki rozszerzające temat:
- Branchenkonzept Solare Prozesswärme in Brauereien (Institut für thermische Energietechnik der Universität Kassel)
- www.solarbier.de
- www.solar-label.com
- www.solarfoods.at
- www.energynet.de/2013/09/18/so-koennen-brauereien-energieeffizienz-in-produktion-erhoehen
- www.welt.de/sonderthemen/bierreport/article121414038/Brauereien-suchen-nach-neuen-Energiekonzepten.html
Źródło: Artykuł: http://www.ecoquent-positions.com/solares-bier-gibts-das-wirklich-und-wer-braut-es/
Autor: Sabine E. Rädisch
Tłumaczenie: duel
Categories: Ciepło procesowe